Skip to main content

Utstyr til hest og rytter

Sal

Da montésporten kom til Norge brukte rytterne stort sett vanlige allround-saler. Etterhvert begynte den franske montésalen å komme til Norge, og de fleste rytterne begynte å bruke disse, da de ga hesten bedre skulderfrihet og veide vesentlig mindre. De siste årene er det kommet egne montésaler som likner galoppsalene. Forskjellen er at det er satt på fester til sjekk og ryggstykke/halereim. Disse salene kommer i mange forskjellige vektklasser, så man kan få den salen som passer best til sin vekt. Disse salene veier alt fra noen hundre gram til 2-3 kg.

Salen skal alltid utstyres med ryggstykke, bryste, gjord og sikkerhetsgjord.

Eksempler på saler:
Zilco monté full sal Zilco monté race sal Zilco 500g galopp sal  
Zilco monté full - 3,1kg Zilco monté race - 1,5 kg Zilco 500g galopp sal  
Bildene er brukt med tillatelse fra Zilco Europe  

Stigbøyler

Montérytter skal alltid benytte stigbøyle som er tilpasset fotens størrelse, slik at muligheten for at foten tres igjennom utelukkes.
(Sikkerhetsstigbøyle med gummistropp/strikk er forbudt)


 
Eksempler på godkjente sikkerhetsstigbøyler:
Zilco monté stigbøyler  Galoppstigbøyler Sikkerhetsstigbøyler med knekk  
Zilco monté stigbøyler
"galoppstigbøyler"
Galoppstigbøyler Sikkerhetsstigbøyle m/knekk  
Bildene er brukt med tillatelse fra Fossum Salmakeri    

 

Tøyler

Det er ingen regler for hvilken type tøyler man må bruke, men det er ikke lov å feste tøylen i bittet med karabinkrok eller lignende. Tøylens feste til bittet skal være en forlengning av tøylen, en såkalt "j-loop". De fleste rir med montétøyler, også kalt stegtøyler, som er tøyler med mange løkker på hver side. Disse tøylene gir rytteren ett godt tak på hesten. Man kan også ri med to tøyler, det er mest utbredt i Frankrike. Mange bruker også tykke gummitøyler, som brukes i galoppsporten.

 

Sjekk og halereim

Som i sulky kan man bruke både fast sjekk og drasjekk i monté. Sjekken skal være laget av lær eller et ikke-elastisk materiale.
Halereim/bakstykke er påkrevd ved bruk av sjekk. I autoløp er sjekk og halereim påbudt.

 

Bitt

I monté kan man bruke de samme bittene man bruker med sulky. Det er også tillatt med pessoabitt og pelhamstang, noe som ikke er lov å bruke i vanlige travløp. Når man bruker pelhamstang er det ikke lov å bruke sjekkbitt.

 

Hjelm

Det er veldig mange forskjellige hjelmer på markedet, og så lenge det er en godkjent hjelm kan du bruke den i monté. De fleste bruker vanlig travhjelm eller jockeyhjelm.

 

Drakt

For å ri må man ha egen drakt som er godkjent av DNT. Drakt kan man bestille fra de store produsentene (f.eks Mira eller Brizy), eller man kan sy den selv.

 

Sikkerhetsvest

For å kunne ri i banen må man ri med en godkjent sikkerhetsvest. Det er mange forskjellige vester på markedet. Man har noen vester som dekker godt ned på korsryggen, og noen som går såvidt ned til halebeinet. Du har noen vester som er helt faste, og noen som er delt opp i mange små firkanter som gjør vesten mer fleksibel. 
 


Komplett liste over utstyr som er tillatt brukt i travløp i Norge kan lastes ned hos DNT.