Skip to main content

Katarina Østerholt - fra sprang til monté

Dreamcatcher, Klosterskogen 16.09.2010


Navn: Katarina Østerholt
Alder: 18
Bane: Klosterskogen Travbane
Arbeid: Lærling hos Johan Undem

Katarina Østerholt er årets vinner av Norsk Travamatørforenings montécup etter å ha kvalifisert seg til finalen med en andreplass sammen med Dreamcatcher i kvalifiseringsløpet på Drammen. Til finalen fikk hun oppsitt på Oakridge Starcraft og spor 6 bak bilen og ledet løpet fra start til mål. Katarina har tatt ytterligere 4 seiere så langt i år, og ligger på en 8. plass på landsstatistikken for montéryttere når dette skrives.

Katarina kom inn i montésporten og travverdenen ved en tilfeldighet; hun kjøpte en såkalt "avdanka" traver; kaldblodsen Lykke My for å ha som ride- og spranghest, men hesten viste fortsatt talent innen trav og Katarina bestemte seg for å prøve seg på en lokalkjøring.
- Lykke My var veldig god som spranghest, men hun viste seg etterhvert til å fortsatt kunne trave fort og når jeg ble gammel nok prøvde vi oss i et par lokalkjøringer hvor vi gjorde bra. Etterhvert ble det prøveløp og siden har det vært trav for meg, forteller Katarina.

Katarina og Oakridge Starcraft vinner
finalen i NTAFs montécup i mai 2011
Foto: Øyvind A. Brusletten

Fra å ha starthest var veien kort til selv å ta ut lisens, og i 2009 tok Katarina lisenskurs ved Klosterskogen Travbane og i november samme år var hun klar for sitt første totalisatorløp; kaldblodsmonté på Jarlsberg med sin egen Lykke My, som endte i en femte plass med en innlagt galopp.
- Jeg var veldig nervøs før debutløpet mitt, og jeg husker at jeg smilte som en sol når løpet var over siden vi fikk premie, sier Katarina og smiler.
 

 

Siden da har det blitt over 40 løp på ungjenta; både med sal og sulky. Men Katarina har for det meste vært aktiv i salen, og det er spesielt en hest hun har feiret mange triumfer med, faktisk har 5 av 6 seiere i karrieren kommet med Dreamcatcher.
- Dreamcatcher, eller Jonny som vi kaller han, er den hesten som har betydd mest for meg så langt. Han er en spesiell herremann som vet veldig godt hvor mål er, sier Katarina, og forteller videre om hestens rå avslutninger som har blitt kjennetegnet hans i banen. Ofte ser man at ekvipasjen sitter langt bak i feltet når det er en runde igjen til mål, men ut av nest siste svingen gir Katarina marsjordren og Dreamcatcher skyter fart ned siste borte langside.
- Jeg klarer ikke beskrive hvordan det føles når Dremcatcher setter fart, men han har noen helt enorme avslutninger, forteller hun. 

 

Katarina og Dreamcather
Foto: Charlotte Steine

Lærling, men ingen planer om å bli travtrener
I fjor var Katarina skolelei og for å ha noe annet å gjøre en periode begynte hun å jobbe som lærling hos travtrener Johan Herbjørn Undem ved Klosterskogen Travbane.
- Johan er en veldig grei sjef å jobbe for, det blir selvfølgelig noen lange dager innemellom, men ettersom vi ikke har mye løpshester på stallen blir det ikke så mye reising som på andre staller, forteller Katarina.
Katarina har ikke staket ut livet sitt ennå, og å bli travtrener kan hun ikke se for seg.

- Travtrener kommer jeg nok ikke til å bli, men jeg har vurdert å bli hovslager så kanskje jeg fortsetter med det når lærlingtiden er over. Det er jo ikke sikkert jeg kommer til å jobbe med hest i det hele tatt, men jeg kommer nok alltid til å ha det som hobby, sier hun.

Et av problemene som ung og fersk i montésporten er at det er få muligheter til å få oppsitt med mindre man har egen hest, Katarina sier selv hun har vært heldig som får oppsitt av Thorbjørn og Gro Skår på blant annet Dreamcatcher.
- Jeg har aldri fått mange oppsitt, men heldigvis har jeg et par hesteeiere som lot meg få prøve meg i banen, sier Katarina som har satt seg som mål å få oppsitt på flere hester i år enn i fjor. Og for å få til det er hun nødt til å være aktiv og jobbe for oppsittene.
- Jeg prøver å være så tilgjengelig som mulig for trenere og hesteeiere og hjelper til med ridetrening både på bane og hjemme, jeg passer på å nevne at jeg har lisens derom noen har en hest de vurdere å prøve i monté og jeg ringer alltid kontoret på kloster hver gang det er innmelding til løp og sier jeg er ledig, avslutter hun.