Skip to main content

Sterk Odd - månedens montéhest for august 2011

Sterk Odd, Leangen 22 august 2011

Sterk Odd har foreløbig bare et montéløp bak seg, men gjorde der jobben og mere til. Han fikk et perfekt smygløp underveis, angriper ned siste bortre og kobler grepet gjennom siste svingen og vinner lett mot flere dyktige og rutinerte montéhester.
Den prestasjonen var nok til at Travritt.no sine lesere stemte han frem til månedens montéhest for august.


6 årig hingst
e. Bokli Balder u. Søstra e. Elding

Montékarriere pr. 20.09.11: 1 start - 1 seier
Grunnlag: 508.157 kr
Rekorder: (6)24,2K - (5)26,7aK
Montérekorder: (6)27,2K

Eier: Trine Standahl & Svein Norum
Oppdretter: Trine Standahl
Rytter: Ragnhild Bjørnbeth

Sterk Odd ble kåret til månedens montéhest med 51% av stemmene, og i nominering sa juryen følgende: Sterk Odd vant sikkert i sin montédebut på Leangen 22/8. Siste 500 gikk etter raske 23.0.

Les mer om kåringen her:
Stem på månedens montéhest for August 2010 - Se graf over avstemningsresultatene

Sterk Odd debuterte i banen i februar som 3åring med en fjerdeplass på Biri Travbane, før tre strake seiere fulgte. Totalt tok han fire seiere og to øvrige trippelplasser den sesongen, og gikk sitt beste løp til andre bak Ridder Prinsen i Biri Oppdretningsløp på 29,5a/2100 meter til 150.000 kroner.

I oppkjøringen mot Kriteriet begynte problemene, Sterk Odd fikk en skade i den overfladiske bøyesenen og fikk et langt løpsopphold.
- Sterk Odd ble skadet en måned før Kriterie og vi valgte å bruke lang tid på å trene han opp igjen, forteller eier og oppdretter Trine Standahl.

Og god tid fik han, ikke før i november som 4åring var Sterk Odd tilbake, med en andreplass på direkten. Og på fem starter i 2010 tok han tre seiere, noe han fortsatte med inn i 2011, hvor han så langt står med tre seiere og en personlig beste notering på 24,2/1600 meter.

- Sterk Odd er enormt speedig og treningsvillig, han er en harmonisk hingst og har et utrulig godt gemytt. Rett og slett en blid og glad gutt som elsker livet sammen med damene sine, beskriver Trine, på spørsmål om hva som er hestenes sterke sider.

Montéprøveløpet avla han 15 august i år, akkurat i tide til å få bli med i det første kaldblodsmontéløpet på hjemmebane Leangen for året. Der fikk Ranghild Bjørnbeth sjangsen til å ri hesten, og hun beskriver han som en herlig hest.
- Sterk Odd er en veldig god traver som det var veldig moro å få prøve under sal. Han må passes litt på startsiden, men ellers er han stødig. Han er både sterk og speedig, skryter hun.
Ragnhild forteller også at Sterk Odd var veldig rolig og fornuftig både før løpet og underveis.
- Han brukte ingen unødvendige krefter på å tulle, som å være stri eller bli stresset slik som mange andre kan finne på. I tilegg var han også veldig myk og smidig, og lystret veldig godt på både stemme og sjenkler, forklarer Ragnhild.

At Sterk Odd var så ukomplisert i sin første start, og travet så lett med rytter på ryggen kan ha en forklaring i måten han ble innridd på. Det hele begynte med at ei "ridedame" på stallen hvor Sterk Odd står falt pladask for ham og gjerne ville prøve å ri på han.
- Hun har lagt ned mye arbeid på han for å gi han en god grunnutdanning innen ridning, og det har vi fått igjen for når vi kjører da han har blitt betydelig sterkere i kjernemuskulaturen, forklarer Trine Standahl.
På et montékurs hos Ørland Travklubb fikk Sterk Odd for første gang gå hurtig under sal, og det viste seg å være noe hesten virkelig kunne.
- Det ble nevnt på kurset at det skulle bli skrivd ut et montéløp for kaldblods på Leangen i august, og vi tenkte at det kunne være artig å prøve han der da han stod godt inne i løpet grunnlagsmessig, sier Trine.

Trine har foreløbig ingen planer om nye starter i monté for Sterk Odd.
- Det ville vært synd å ødelegge den fine statistikken hans, ler hun, men benytter sjangsen til å berømme rytterne de benyttet i prøveløp og løp; Anne Dalshaug og Ranghild Bjørnbeth.
- Rytterne var utrulig hjelpsomme, det var bare å levere hesten og de fikset alt, skryter Trine, samtidig som hun legger inn et stikk til DNT.
- Jeg synes det er uturlig dårlig at det vises så liten forståelse for at de som rider monté faktisk selv også gjør en stor fysisk prestasjon ute i banen. Jeg hadde ikke hatt noe imot å kunne betale 10% av premien samt oppsitt til rytteren på lik linje som jeg betaler kusken i et sulkyløp, avslutter Trine.

Foto: Silje D. Theodorsen